Uudet hoitomuodot 
voivat tuoda avun silloin, kun lääkkeet eivät tehoa tai sovi.

Apua kipuun

Neuromodulaatiolla voidaan hoitaa hermovaurioperäistä kipua. Hoitoa annetaan 15 minuuttia päivässä, se ei ole este työssäkäynnille, ja vaikutukset alkavat tavallisesti jo muutamassa päivässä.

Voit aloittaa arvioimalla hoidontarpeesi lyhyellä testillä.

Apua masennukseen

Neuromodulaatiolla voidaan hoitaa masennusta, johon ei ole saatu lievitystä lääkehoidolla. Koko hoitojakso kestää noin kuukauden, ja hoitoja annetaan vain muutaman minuutin ajan päivittäin.

Voit aloittaa arvioimalla hoidontarpeesi lyhyellä testillä.

Miten neuromodulaatio toimii?

Neuromodulaatio (NeMo) tarkoittaa hermoston toiminnan säätelyä erilaisilla sähkömagneettisilla menetelmillä. Neuromodulaatiolla vaikutetaan hermosolujen ja niiden verkostojen aktiivisuuteen ja siten muokataan aivojen toimintaa.

Käytännön avohoidossa neuromodulaatiolla viitataan sarjamagneettistimulaatioon (rTMS) ja tasavirtahoitoon (tDCS). Nämä ovat ei-invasiivisia, kajoamattomia, pään ulkopuolelta annettavia hoitoja.

Neuromodulaatiota käytetään vaikean masennuksen ja vaikeiden hermokipujen hoitoon täysin ilman lääkkeitä ja niiden sivuvaikutuksia.

Magneettistimulaatiota (rTMS) käytetään erityisesti vaikean masennuksen ja hermokipujen hoitoon sekä aivohalvauksen kuntoutukseen. Sen vaikutukset ovat välittömämpiä ja tehokkaampia kuin tasavirta­stimulaatiossa. Hoidot annetaan yleensä klinikalla, koska laitteet ovat suuria ja vaativat tarkkaa kohdistusta ja erityisosaamista.

Tasavirtastimulaatio ei sovi lääkeresistenttiin masennukseen, mutta sitä voidaan käyttää ylläpitohoidossa. Stimulointi on matala­intensiteettistä ja vaikutukset kehittyvät pidemmällä aikavälillä. Sen etuna on edullisuus ja helppokäyttöisyys, sillä laitteita voi käyttää myös kotona.

Hoitoa varten tarvitaan kivunhoitoon erikoistuneen lääkärin tai psykiatrin arvio hoidon soveltuvuudesta potilaalle. Hoidon aikana muodostuvan sähkömagneettisen kentän vuoksi hoidolle on myös vasta-aiheita, kuten tietyt pään alueen vierasesineet, esim. aneurysmaklipsit, ja sydämentahdistin. Tavalliset hampaiden täyteaineet eivät ole vasta-aihe.

Hoidon suunnittelusta vastaa kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja hoidon toteutuksesta lääkäri ja NeMo-hoitoihin perehtynyt hoitaja. Hoito annetaan Neuroklinikka Helsingin tiloissa osoitteessa Kaisaniemenkatu 1.

Neuromodulaatio kivun hoidossa

Sarjamagneettistimulaatiolla (rTMS) voidaan hoitaa hermovaurioperäistä kipua, johon ei ole saatu riittävää hoitovastetta lääkehoidolla tai lääkehoito on jouduttu lopettamaan sivuvaikutusten vuoksi. Kivun hoidossa käytetään tyypillisesti 5–10 arkipäivän hoitojaksoa, jolloin hoitoja annetaan päivittäin. rTMS-hoidon kesto on n. 15 minuuttia päivässä, ja kipua lievittävä vaikutus tulee tavanomaisesti esille muutaman hoitopäivän jälkeen. Hoitojakson jälkeen tarvitaan yleensä saavutettua vastetta ylläpitävää hoitoa, jolloin hoitoja harvennetaan vähitellen. Ylläpitohoitoon voidaan käyttää myös tasavirtastimulaatiota.

Seuraamme kivun voimakkuudessa ja häiritsevyydessä sekä unen laadussa tapahtuvia muutoksia hoitojakson aikana. Hoitojakson aikana voi toimia normaalisti, eikä hoito ole este työssäkäynnille. Hoidolla on hyvin vähän haittavaikutuksia. Raportoituja haittavaikutuksia ovat lievä päänsärky ja väsymys.  

Lue lisää kivun hoidosta sarja-TMS:llä:

rTMS-kivuissa.pdf

Neuromodulaatio masennuksen hoidossa

Sarjamagneettistimulaatiolla voidaan hoitaa masennusta, johon ei ole saatu lievitystä lääkehoidolla. Masennuksen hoidossa hoitojakson pituus on 4–5 viikkoa, ja hoitoja annetaan arkipäivisin. Yhden sarja-TMS-hoitokerran kesto on lyhyt, vain n. 4 minuuttia päivässä. Seuraamme potilaan mielialassa tapahtuvia muutoksia hoidon aikana haastattelemalla ja oirekyselyjä käyttämällä. Ylläpitohoitoon voidaan käyttää myös tasavirtastimulaatiota.

Masennuksen hoitoon on kehitetty myös intensiiviprotokolla, jolloin koko hoito annetaan yhden viikon aikana.

Hoitojakson aikana voi toimia normaalisti, eikä hoito ole este työssäkäynnille.  Hoidolla on hyvin vähän haittavaikutuksia. Raportoituja haittavaikutuksia ovat lievä päänsärky ja väsymys. 

Lue lisää masennuksen hoidosta sarja-TMS:llä:

rTMS-psykiatriassa.pdf

https://www.kaypahoito.fi/nak06962

Asiantuntijamme

Selja Vaalto
KNF-Erikoislääkäri

Juha Heiskala
KNF-Erikoislääkäri

Marc Hauchwitz
Neurologian erikoislääkäri

Suvi Kinnunen
Bioanalyytikko, vastaava hoitaja

Mathilda Korpela
Sairaanhoitaja

Milka Mattila
Bioanalyytikko

Miina Mikkilä
Sairaanhoitaja

Sanna Mikkola
Bioanalyytikko

Roosa Timonen
Sairaanhoitaja